De SmartPort Summit van 2024 stond geheel in het teken van het thema ‘Water & De Haven’. Ter voorbereiding heeft Deltares een verkennende studie uitgevoerd naar hoe ontwikkelingen op het gebied van water de haven (gaan) beïnvloeden en welke kansrijke maatregelen bedrijven kunnen nemen om zich hierop voor te bereiden. Met als doel om bewustzijn te creëren en op basis van deze inzichten met partijen actie te ondernemen voor een waterrobuuste haven. Het rapport is tijdens de Summit gelanceerd en kan hier gedownload worden. Met de deelnemers is SmartPort direct actief aan de slag gegaan met de wateruitdagingen en het handelsperspectief voor partijen in de haven.
De ‘staat van het water’
Het is overduidelijk dat er veel gaat veranderen in de ‘staat van het water’. Sommige ontwikkelingen zijn al merkbaar voor bedrijven, zoals de strengere eisen voor waterkwaliteit voor industriële lozingen (Kaderrichtlijn Water) en hoge volatiliteit in waterstanden voor de binnenvaart. Maar er zijn ook andere ontwikkelingen, zoals de lange termijn zoetwaterbeschikbaarheid en zeespiegelstijging, die nog onzekerder zijn en verder weg. Deze ontwikkelingen kunnen echter grote gevolgen hebben voor de inrichting van het watersysteem en de sectoren die daarvan afhankelijk zijn.
De SmartPort verkenning laat zien dat er diverse maatregelen mogelijk zijn voor bedrijven om zich voor te bereiden op deze veranderingen. Zo kunnen bedrijven zelf nadenken over het aanpassen van de inzet van de binnenvaartvloot en beladingsgraad op veranderende rivierafvoeren of het zuiniger en schoner omgaan met water in industriële processen. Daarnaast lopen er veel nationale en regionale onderzoeks- en uitvoeringsprogramma’s die zich buigen over de grotere keuzes voor de ruimtelijke inrichting van het watersysteem en ook gevolgen hebben voor de haven. Met deze inzichten hopen we het havenbedrijfsleven te helpen zich tijdig voor te bereiden en actie te ondernemen.
Aan de slag; lopende en startende projecten
Om de binnenvaart- en achterlandlogistiek klimaatrobuuster te maken is SmartPort een aanjager van diverse projecten. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van de Digital Twin Vaarwegen (o.a. in de projecten Digital Twin Vaarwegen en TRANS2) en het EU-project CLARION dat kijkt naar maatregelen om de weerbaarheid te vergroten van multimodale transportverbindingen (weg, spoor en vaarweg).
In samenwerking met Deltalinqs is SmartPort aan het onderzoeken wat de verwachte implicaties zijn van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en welke (collectieve) handelingsopties bestaan en kosteneffectief zijn om de waterkwaliteit van industriële lozingen te verbeteren.
Tenslotte zien we mogelijkheden voor gezamenlijk onderzoek naar de effecten van zouter water voor het havenbedrijfsleven. Wat betekent dit voor industriële processen, leidingen en bluswater?
Meedoen?
De wateruitdagingen wil SmartPort gezamenlijk met bedrijven, overheden en kennisinstellingen oppakken. Heb je vragen over de verkenning, interesse in bovenstaande samenwerkingen of ideeën voor nieuwe kennis- en innovatieontwikkeling? Neem dan contact op met Wiebe de Boer (coördinator Roadmap Futureproof Port Infrastructure bij SmartPort).
Bron: SmartPort Rubriek uit het Europoort Kringen magazine – februari editie