Talking Trucks voor betrouwbaar vervoer

Talking Trucks voor betrouwbaar vervoer

7 apr 2022 | Nieuws

Brengt zelforganiserende logistiek de seamless port een stap dichterbij?

Traditioneel gezien zijn planners de sleutelfiguren die het proces van de logistieke operatie aansturen. Digitalisering en automatisering van deze planprocessen zorgen, naast efficiëntie en betrouwbaarheid, ook voor mogelijkheden voor alternatieve aansturing van de logistieke operatie. Maar biedt deze zelforganiserende logistiek in vergelijking met de traditionele werkwijze nu meerwaarde?

In het onderzoek Talking Trucks is door TNO, in samenwerking met SmartPort, Van Berkel Logistics & DHL Global Forwarding, onderzocht of er toegevoegde waarde is op het moment dat vrachtwagens zelf keuzes maken. Keuzes door hun individuele voorkeuren te berekenen en onderling informatie uit te wisselen. In dat proces is de planner verantwoordelijk voor het aangeven van de spelregels, bijvoorbeeld het tijdvenster voor aflevering bij de klant en het monitoren en eventueel bijsturen van de vloot.

Vanuit drie praktijkproeven kan geconcludeerd worden dat digitalisatie van het planproces van waarde is zolang de planner het proces kan monitoren en de chauffeurs kan coachen en bijsturen waar nodig. Een algoritme weet namelijk niet welke chauffeur vandaag wel een uur wil overwerken of dat klant A het acceptabel vindt dat de aflevering in de middag later is.

Het onderzoek is een eerste stap naar een ‘seamless port’. Daar waar digitalisatie en automatisering zorgen voor een betrouwbaardere en robuustere stroom van goederen. Ook zijn de mogelijkheden voor vervolgonderzoek en operationalisering benoemd en wordt de mogelijke impact op planners en logistiek dienstverleners geschetst. Het rapport is hier te downloaden.

Meer informatie
Meer weten over dit onderzoek? Kom langs bij de SmartPort stand (6.403) tijdens de Multimodaal Transport Expo op donderdag 21 april en volg om 14:30 uur de workshop Talking Trucks (aanmelden is gratis). Tijdens de workshop presenteren we de resultaten van het onderzoek en gaan we met de deelnemers in gesprek om te kijken of deze technologie ook voor andere modaliteiten toepasbaar is en/of welke vervolgvragen er zijn voor onderzoek. Meld je hier aan.

Multimodaal Transport Expo 22' banner SmartPort

Vragen? Neem contact op met SmartPort.