Schroefstralen onderzoek voor stabiele kades

Schroefstralen onderzoek voor stabiele kades

8 mrt 2022 | Nieuws

Ruim 30 kilometer kade in de Rotterdamse haven wordt beschermd tegen erosie door bodembescherming. Deze bodembescherming zorgt ervoor dat onze kades stabiel blijven.
Schroefstralen, de stroming veroorzaakt door scheepsschroeven van schepen, hebben impact op deze bodembescherming. Daarom zijn deze schroefstralen mede bepalend voor het ontwerp, de kosten en de stabiliteit van deze bodembescherming. Door het gedrag van deze schroefstralen beter in kaart te brengen kunnen wij ontwerprichtlijnen aanscherpen, beoordelen of de bestaande bodembescherming langer mee kan gaan en de kosten van ontwerp en onderhoud mogelijk verlagen. De uitkomsten bieden waardevolle kennis waarmee de juiste investeringen in de toekomst gemaakt kunnen worden. In het Schroefstralen Onderzoeksprogramma werken we samen met havenbedrijven, aannemers en de onderzoeksinstellingen Deltares en Marin.

De onderzoekers van Deltares, Arne van der Hout en Helena dos Santos Nogueira geven antwoord en uitleg in deze schroefstralen editie van de SmartPort sciencefacts. Zo kunnen wij ons samen beter op de toekomst voorbereiden. Kijk snel hieronder snel verder.