Radicaal innoveren betekent radicaal implementeren – column

Radicaal innoveren betekent radicaal implementeren – column

31 dec 2020 | Nieuws

Radicaal innoveren betekent radicaal implementeren

Stilstaan is achteruitgaan. De huidige vraagstukken en ontwikkelingen in de Rotterdamse Haven vragen om radicale innovaties zoals nieuwe ketens en nieuwe businessmodellen. In het verlengde van een radicale innovatie, ligt sociale innovatie. Een radicale innovatie vraagt namelijk niet alleen om een nieuwe toepassing van techniek, maar ook om het meekrijgen van de mensen binnen en buiten de organisatie. Uit recent onderzoek naar sociale innovatie blijkt dat voor het slagen van zowel een radicale als incrementele innovatie, employee engagement en skills of the future onmisbaar zijn.

“Bedrijven die succesvol willen innoveren moeten zich focussen op het juiste leiderschap, zeggenschap en ruimte maken voor fouten”
Prof. dr. Steven Dhondt.

Sociale innovatie
In de Rotterdamse haven is er veel aandacht voor innovaties om bijvoorbeeld logistieke ketens efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Denk aan autonoom varende schepen of het koppelen van logistieke data aan verkeersdata. Om deze veranderingen naar toekomstige logistieke ketens te realiseren is naast radicale innovatie, juist ook sociale innovatie nodig. Door het tijdig betrekken van de medewerkers in dit radicale innovatieproces kunnen innovaties naast gerealiseerd ook omarmd worden. Bijvoorbeeld bij de transitie naar autonoom varende schepen of het toepassen van slimme algoritmes op het planningsproces is het noodzakelijk te kijken naar wat de rol wordt van de toekomstige planner of schipper is, maar ook naar de bereidheid en creativiteit van deze planner en schipper. Door samen te werken, kunnen bedrijven niet alleen samen kennis op doen maar ook tot nieuwe inzichten komen.

Gamechangers
Vanuit verschillende bedrijven is de behoefte om te investeren in zowel technologische als sociale innovatie wel aanwezig. Uit dit onderzoek naar sociale innovatie van Renée Rotmans blijkt dat van de meer dan 100 deelnemende bedrijven in de Rotterdamse haven, bijna alle bedrijven gamechanger willen worden, maar velen niet weten hoe. Om die reden organiseerde SmartPort recentelijk de SmartPort online Summit 2020; volledig in het teken van de gamechangers in de Rotterdamse haven.

Met o.a. gamechangers Vopak, DHL en Kotug werd kennis gedeeld over radicaal innoveren. Hoe maken zij het verschil en hoe kunnen andere bedrijven daarvan leren? Op de ochtend van 17 november is een flink staaltje inspiratie gedeeld.  Radicale innovatie vraagt om lef en samenwerking was de boodschap van Paul van de Laar, professor Stadsgeschiedenis Rotterdam. “Bedrijven die succesvol willen innoveren moeten zich focussen op het juiste leiderschap, zeggenschap en ruimte maken voor fouten”, aldus Prof. dr. Steven Dhondt. Radicaal innoveren betekent radicaal implementeren. “Radicale innovatie vraagt om lef. Durven anders te doen en binnen het bedrijf werknemers stimuleren om dit ook te doen. Dat vraagt om visie en leiderschap”, aldus Elisabeth van Opstall, directeur SmartPort.

column van SmartPort – publicatie uit Europoort Kringen december 2020