Cybersecurity, het ondergeschoven kindje van de haven – column

Cybersecurity, het ondergeschoven kindje van de haven – column

30 apr 2021 | Nieuws

Wie heeft het niet in het geheugen staan? De grote cyberaanval op het dochterbedrijf van Maersk in 2017, met een schadepost van zo’n 300 miljoen dollar. Cybersecurity vormt een belangrijke schakel in de transitie die de haven doormaakt. De kreten ‘data delen’, ‘samenwerken’ en ‘vertrouwen’ komen regelmatig voorbij. Maar het is allemaal niet zo gemakkelijk. Data delen maakt kwetsbaar. Het toont de kwetsbare informatie van een bedrijf die weliswaar bij kan dragen aan het grotere geheel, maar tegelijk ook risico’s vergroot. De mens is een keyfactor in dit geheel. Medewerkers vormen namelijk een heel belangrijke rol in cybersecurity en de strijd tegen cybercriminelen.

TNO, Digital Trust Center (DTC), Transport en Logistiek Nederland (TLN), SmartPort, Air Cargo Netherlands (ACN), Cargonaut, REQON, Computest en Topsector Logistiek hebben in recent onderzoek onder andere de kwetsbaarheden in kaart gebracht met een grootschalige enquête. Er is voor 8 bedrijven een ethische hack uitgevoerd. Een ethische hack is een uiterst effectieve manier om, met goedkeuring van een bedrijf, eventuele cyberlekken te traceren voordat kwaadwillige hackers de kans krijgen. De resultaten van het onderzoek wijzen ons erop dat cybersecurity hoger op de agenda moet in de Rotterdamse haven. Cyberaanvallen moeten sneller gemeld worden en fraudegevoeligheid minimaliseren. Dit is slechts een greep uit de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek.

Geen cybersecurity, geen slimme haven.
Om de kwetsbaarheid om te zetten in een sterkte is vooral kennisontwikkeling- en deling noodzakelijk. Met de juiste kennis, opleiding en openheid kunnen wij dat ondergeschoven kindje een waardevolle rol geven en ons veilig voorbereiden op de transitie van de haven. Digitalisering en automatisering vragen dus om samenwerking en bewustzijn van de risico’s. De economische impact is enorm als cybercriminelen de ruimte krijgen om toe te slaan en dataveiligheid is daarom van onschatbare waarde. Daar ligt een gedeelde verantwoordelijkheid.

Vlogserie
In een vierdelige vlogserie waarin wij de toepassingen van de best practices van het onderzoek gaan delen, willen wij laten zien wat de huidige status is van cybersecurity in de haven en wat je hier nu al aan kan doen. Deze vlogserie die voor de zomer wordt gedeeld, maken wij in samenwerking met TNO, FERM, REQON en Deltalinqs. Samenwerkend bewust zijn. Dat is waar het om gaat.

column van SmartPort – publicatie uit Europoort Kringen april 2021, download hier.