Port Constructor

Onderzoek: 2016-2018, 2021-2022

Port constructor is een serious game, een spelomgeving waarin de speler inzicht krijgt in wat er komt kijken bij het beheren en het ontwikkelen van een haven.

 

Onderzoek

Port constructor is een serious game, een spelomgeving die de speler inzicht geeft in wat er komt kijken bij het beheren en het ontwikkelen van een haven. De speler is de havenautoriteit en heeft de opdracht om, bij een gekozen scenario, een havengebied te ontwikkelen. Welke keuzes dienen zich dan aan? Ga je nieuwe havengebieden ontwikkelen? Nieuwe infrastructuur aanleggen? Aan welke partijen verhuur je je havenpercelen? Met welke partners ga je aan de slag? De game daagt je uit keuzes te maken en daarbij rekening te houden met de drie p’s van people, planet en profit.

Scenario’s waarvoor kan worden gekozen betreffen de energietransitie (in verschillende snelheden), arbeid gerelateerde ontwikkelingen en ontwikkelingen in vervoersstromen: synchromodaliteit. Het spel kan worden ingezet voor en door studenten en haven-professionals bij bedrijven en havengerelateerde organisaties.

Het havenspel SimPort-MV2 uit 2007 is verouderd. Port constructor is een geheel nieuw havenspel. In tegenstelling tot het eerdere spel wordt het nieuwe spel individueel gespeeld en scores kunnen worden vergeleken met andere spelers. Het online spel is responsive wat betekent dat het op ieder apparaat, smartphone, tablet, laptop of pc, kan worden gespeeld. De maximale speelduur is 2 x 45 minuten met daarin korte missies van 15 minuten. De Rotterdamse haven is de eerste concrete omgeving die ontwikkeld wordt, maar in principe is het op basis van elke havenomgeving te spelen.

Kansen

  • Toepasbaar voor elke haven – Alle in een compleet havengebied voorkomende situaties en interacties zijn mogelijk. In eerste instantie voor de haven van Rotterdam, maar ontwikkeling van het spel voor andere reële of virtuele havens is ook mogelijk.
  • Spelen met scenario’s – Het spel biedt verschillende scenario’s op gebied van energietransitie (verschillende eindresultaten mogelijk, bijvoorbeeld 60% of 98% CO2-uitstoot beperking) en synchromodaliteit (schuiven in vervoersstromen).
  • Het spel daagt uit te leren over havenontwikkeling – Deze serious game is uitdagend en kan ingezet worden binnen de havenbranche in Rotterdam, én daarbuiten en biedt dus de mogelijkheid het inzicht in havenontwikkeling te verdiepen én te verbreden.
  • Handzaam – Doordat het spel responsive en online is, kan het overal en op elk apparaat gespeeld worden.
  • Expertise – Het spel kan door het Havenbedrijf worden ingezet voor het tonen van de eigen expertise in havenontwikkeling. Het spel is een tool in de profilering van het internationale consultancy aanbod ten behoeve van ontwikkeling van havens elders.
  • Arbeidsmarktcommunicatie – Bedrijven en opleidingen kunnen het spel aanbieden aan studenten en geïnteresseerde professionals.

Uitdagingen

  • Realistische spelinhoud bouwen – In het spel moeten realistische scenario’s ingebouwd worden op het gebied van automatisering, digitalisering en energietransitie. In de scenario’s moeten concrete keuzes aangeboden worden ten aanzien van de drie p’s van people, planet en profit en aanwezige ruimte.
  • Aantrekkelijk spel om te spelen – De spelers kunnen realistische scenario’s spelen die zich in de toekomst daadwerkelijk voor zouden kunnen doen. Dit maakt het spel aantrekkelijk en uitdagend.

Impact – effecten

Spelenderwijs kennis maken met havenontwikkeling – Middels een uitdagende spelomgeving ontstaat bij stakeholders dieper en breder inzicht in havenontwikkeling en het effect van trends en ontwikkelingen daarop.

Partners

Havenbedrijf Rotterdam, STC, Unesco IHE/IHE Delft, TU Delft, InThere.

‘Wereldklasse inzicht door een haven-ontwikkel-spel van wereldklasse.’

Brenda Bussum

Project Coordinator, Havenbedrijf Rotterdam - Port of Rotterdam International

Dit project is onderdeel van de roadmap Futureproof Port Infrastructure. Voor meer informatie over dit project of deze roadmap, neem contact met ons op.