Ammoniadrive Kick-off
Op vrijdag 3 maart vond de kick-off van Ammoniadrive plaats. Een breed consortium van 10 kennisinstellingen en meer dan 15 bedrijven (o.a. Royal IHC, Damen, Defensie Materieel Organisatie (DMO), DNV Nederland, Anthony Veder, Van Oord, Yara Nederland, Boskalis en Wärtsilä) en eindgebruikers kwam samen om de start van het project te vieren. Tijdens de sessie gingen onderzoekers en bedrijven met elkaar in gesprek om te bespreken waarom dit zo’n urgent onderzoek is en hoe de potentiële eindgebruikers met ammoniak aan de slag willen na het project.
Over het onderzoek
Om de uitstoot van grootschalige modaliteiten zoals schepen en treinen te verminderen lijkt ammoniak een veelbelovende optie. Ammoniak (als waterstofdrager) heeft de potentie om de brandstof van de toekomst te worden voor zwaar transport, maar wat is de beste manier om energie uit ammoniak te halen? In het onderzoeksprogramma Ammoniadrive zullen 9 verschillende PhD studenten en één Postdoctoraal onderzoek de mogelijkheden en restricties van het gebruik van ammoniak onderzoeken. Het onderzoek richt zich specifiek op één kansrijke manier om energie uit ammoniak te halen, namelijk doormiddel van een innovatie en efficiënte combinatie tussen de ‘Solid-Oxide Fuel Cell’ (SOFC) en een verbrandingsmotor.
In tegenstelling tot het vervoeren en opslaan van ammoniak is het gebruik van ammoniak op voer- en vaartuigen zelf echter een relatief nieuw idee wat nader onderzoek vereist. Samen met een breed consortium van partijen zal Ammoniadrive verschillende belangrijke aspecten inzichtelijk maken. Zo worden los van de nieuwe technologie zelf, de ecologische consequenties en veiligheidsaspecten geanalyseerd. Welke risico’s zijn er bijvoorbeeld aan verbonden als hoge concentraties ammoniak wordt gelekt in zeewater en in de atmosfeer? Een ander belangrijk aspect binnen het onderzoek is de vraag of de technologie economisch gezien ook haalbaar is. Dit is afhankelijk van het ontwerp van de technologie op een schip, de efficiëntie, het onderhoud enzovoorts. Ammoniadrive zal dit en meer duidelijk maken zodat we binnenkort met meer zekerheid kunnen zeggen of ammoniak voor zwaar transport de brandstof van de toekomst is.