Consortium in logistiek zoekt bedrijven voor ethische hack

Consortium in logistiek zoekt bedrijven voor ethische hack

12 mrt 2019 | Nieuws

TNO – link persbericht


 


PERSBERICHT

Den Haag, 12 maart 2019 – TNO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), SmartPort, Air Cargo Netherlands (ACN), Havenbedrijf Rotterdam, Cargonaut en REQON Security gaan met een scan de kwetsbaarheden binnen de logistieke keten in kaart brengen. Daarmee zetten ze een volgende belangrijke stap in de verbetering van de cyber security van deze keten. Het project moet  het bewustzijn van het belang van cybersecurity verhogen en concrete handvatten bieden om de beveiliging tegen cybercrime te verbeteren. Het onderzoek wordt mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische zaken.

Ruim 40% van de bedrijven in de logistieke sector heeft al eens te maken gehad met een vorm van cybercriminaliteit of hacking. Het consortium zoekt twaalf logistieke (MKB-)bedrijven die een ethische (friendly) hack willen laten uitvoeren op hun systemen. Deze bedrijven betalen een kleine vergoeding en krijgen een indruk van de huidige status van hun beveiliging tegen cybercrime. Tegelijkertijd levert de ethische hack nuttige (geanonimiseerde) informatie voor het gehele project. Middelgrote en kleine bedrijven in de logistieke keten kunnen tevens in het voorjaar van 2019 door hun branchevereniging benaderd worden voor het invullen van een korte online vragenlijst. Voor bedrijven in de haven van Rotterdam is dit een opvolging van de eerdere enquête in juni 2018.

De betrokken partijen kijken uit naar de resultaten, met name omdat innovaties zoals de ontwikkeling van autonoom vervoer en self-organizing logistics de noodzaak voor bescherming tegen cyberaanvallen nog verder vergroot.

De resultaten worden begin 2020 verwacht in de vorm van best-practices en concrete handvatten om de cybersecurity van bedrijven in de logistieke keten te verbeteren. Deze worden onder andere via de brancheverenigingen verspreid. 

Voor meer informatie of interesse in deelname aan de ethische hacks;

Rik Poulus – TNO Traffic & Transport –  06-21343295 – rik.poulus@tno.nl